miercuri, 13 februarie 2019

SCRISOARE DESCHISĂ ADRESATĂ DOAMNEI PREMIER VIORICA DĂNCILĂ


              STIMATĂ  DOAMNĂ  PRIM- MINISTRU VIORICA DĂNCILĂ
Înţelegând perioada deosebită prin care trece Guvernul României în dificila misiune de a asigura în viitoarele şase luni conducerea rotativă a Comisiei Uniuni Europene, multiplele şi complexele probleme care trebuie să fie rezolvate, şi nu mai puţin situaţia internă, dorim să vă aducem la cunoştinţă câteva  aspecte pe care, cu tot respectul ,nu aţi avut ocazia să le cunoaşteţi suficient  de bine în legătură cu pensionarii militari.
Doamnă prim- ministru, încă de la început vă precizăm că nu vrem măriri de pensii ci ,dorim restaurarea drepturilor noastre legale uzurpate printro avalanşă de ordonanţe ,instrucţiuni şi ordine.În acest context , iată vă prezentăm câteva considerente ,sperăm convingătoare ,ale demersurilor noastre.
Educaţia ,respectul şi disciplina ,repere după care ne-am călăuzit toată viaţa ,au determinat să ne luăm libertatea de a vă informa şi pe dumneavoastră în calitate de premier, ca având obligaţia morală de a cunoaşte adevărul şi a întreprinde acţiuni concrete pentru o categorie profesională care a servit şi serveşte cu cinste şi onoare România  .Persecuţia şi discriminarea ,aspecte anacronice şi eradicate de mult din ţările civilizate ale Europei ,sunt încă prezente în România şi aceste stări de lucruri trebuie să înceteze.Aceste lucruri grave au început pe timpul guvernării Băsescu-Boc care a urmărit chiar desfiinţarea pensiilor militare, lucru care ,probabil ,nu este în intenţia  guvernului social –democratic pe care-l conduceţi .Aceasta ar fi regretabil şi total de neconceput mai ales pentru valorile pe care implicit le promovează partidul din care faceţi parte.Foarte pe scurt doamna premier, vă prezentăm mai jos principalele acte normative şi inechităţi  care ne-au afectat grav drepturile de pensie.
-Legea care reglementează pensiile militare de stat este legea 223/2015 ,care după ce a fost promulgată, imediat a fost amendată cu OUG 57/2015 ,adoptată de guvernul Cioloş ,ordonanţă care a produs efecte grave prin modificarea unor articole –apariţia toxicului art.40 – dar mai ales limitarea la 85% a procentului din baza de calcul.
-OUG 59/2017 a guvernului Tudose ,care prin aşa zisa îngheţare a pensiilor şi anularea actualizării,a golit de conţinut însăşi esenţa legii,lipsindu-ne de principala posibilitate de actualizare a pensiilor militare ,decuplându-ne de evoluţia soldei  militarilor activi aşa cum prevedea legea.
-OUG 114/2018 este cea care a consolidat ,dacă mai era cazul , inechităţile din cele două ordonanţe de mai sus.
-Neactualizarea soldei de funcţie  la valoarea salariului minim brut garantat pe economie ,fără sporuri conform legii 207/2017.
-Armonizarea pensiilor pentru toate categoriile de militari şi eliminarea discrepanţelor semnificative (una din cele mai grave şi frustante nedreptăţi ), dintre pensiile  celor ieşiţi la pensie în trecut şi cei din prezent,şi care a generat inegalităţi frapante astfel că la aceiaşi funcţie ,vechime şi grad creşterile fiind chiar duble.
-Neaplicarea prevederilor OUG nr.56/2012, privind completarea legii 152/2017 pentru aprobarea OUG 99/2016 privind unele măsuri pentru salarizarea personalului din domeniul apărării naţionale, ordinii publice şi securităţii naţionale.
-Menţinerea unor coeficienţi de salarizare foarte mici ,discriminatorii în raport cu alte categorii sociale.
-Drepturile noastre de pensie sunt calculate după indicele de referinţă aflat la nivelul anului 2009, ca de altfel şi soldele activilor, deşi legislaţia respectivă este abrogată.
Dar aceste măsuri punitive împotriva pensionarilor militari au fost luate ,se pare, în urma unei pregătiri minuţioase  de către caracatiţa propagandei moderne. Scopul era că militarii armateitrebuiau discreditaţi, trebuia aruncată anatema asupra pensionarilor militari ,trebuia ca aceştia să fie demonizaţi ,să pară duşmanii nesătui ai poporului, cu pensii speciale, ameţitoare.
Au fost fluturate exemplele nefericite, cu costuri de pensii exorbitante ,-noi fiind adesea asimilaţi cu magistraţii militari- ,ce au dus la o manipulare de natură să dezinformeze  opinia publică , această manipulare atingându-şi în mare măsură scopul .Precizăm că în urma recalculării pensiilor în baza legii 223/2015 ,68% din acestea au scăzut ,din fericire rămânând în plată cuantumul dinainte . Cum credeţi că ne-am simţit vis-a-vis de acest gest de bunăvoinţă” umilitoare.Bineînţeles că aceasta nu a deranjat pe nimeni ,niciun demnitar ,politician nu a luat atitudine, făcându-se vinovaţi ,din punctul nostru de vedere ,de complicitate prin lipsa de acţiune.Suntem doar nişte pensionari militari inutili ,bugetivori şi fără viitor .Suntem trataţi de parcă am fi  pensionarii militari ai altei armate, nu ai celor care au facilitat intrarea României în NATO şi ai căror generaţii au pus umărul la construirea României moderne. Drept urmare, noi pensionarii militari, am iniţiat  câteva acţiuni cum ar fi trimiterea descrisori , memorii la toţi guvernanţii,miniştrii cu impact  decizional în sectorul de apărare, dialoguri cu aceştia inclusiv la nivel de comisii ,pichetări ,ieşiri în stradă,etc.Toate acestea au fost în zadar .Nu am realizat niciun progres,am fost refuzaţi, mai mult sau mai puţin politicos,ni s-au închis toate uşile ,sau ni s-au făcut promisiuni deşarte.Problema cea mai curioasă este că nu numai că nu s-a încercat repararea situaţiei în sine, ci parcă întrun gest de acţiuni potrivnice concertate , s-au mai date alte trei ordonanţe care au schilodit mai departe conţinutul legii pensiilor militare.
Vă rugăm doamna prim- ministru să dispuneţi constituirea unei comisii competente  care să facă toate demersurile legale pentru rezolvarea problemelor noastre ,comisie formată din profesionişti oneşti  în componenţa căreia să fie şi eventual pensionari militari, care să  prezinte un studiu pertinent ,edificator şi nu  de natură să escamoteze realitatea .
Subliniem că am trimis un raport şi domnului ministru al apărării ,Gabriel Leş ,arătându-i în general aceleaşi probleme, şi rugându-l să ne informeze ,dacă are datele necesare,care este rostul  aceastei campanii de marginalizare  ,de ce trebuie să plătim datorii care nu ne aparţin, pentru ce această înverşunare ,pentru ce atâta dispreţ la adresa noastră. Mai aşteptăm încă ,un răspuns edificator asupra acestor probleme ,enigmatice din punctul nostru de vedere.
Dacă tot am devenit o categorie stigmatizată ,indezirabilă pentru statul român ,atunci plasaţi-ne întrun spaţiu concentraţional (rezervaţie),unde să ne transformăm în curiozităţi muzeistice şi unde ,nu ar mai fi  nevoie să ne plătiţi pensii, iar drepturile  noastre financiare să fie direcţionate spre lucruri cu adevărat serioase .Sunt foarte mulţi sinecurişti cu nevoi mult mai mari decât ale noastre. Ne dorim ca ,aşa cum este normal şi civilizat, în contextul aprecierii privaţiunilor suportate de militari ,ca respectul pentru veterani şi în general pentru cei care au purtat haina militară să devină parte a politicii de stat.
Doamnă premier,facem  apel la spiritul de dreptate ,onestitatea şi umanitatea dumneavoastră, să vă aplecaţi  mai mult peste problemele noastre şi poate veţi găsi o soluţie de rezolvare pozitivă a acestor demersuri .
Opriţi ,cu mijloace guvernamentale legale,  discriminarea pensionarilor militari şi redaţi-le demnitatea de militari rezervişti ajunşi la vârsta senectuţii . Ei şi-au îndeplinit misiunile pe care ţara le-a încredinţat ,este timpul ca ţara să se achite de datoria faţă de ei. Şi nu atunci când activitatea lor a încetat, să li se inducă sentimentul inutilităţii, al frustării că viaţa lor a fost pusă în slujba acestei ţări care, pe reversul monedei, nu au are de oferit  decât indiferenţa, sau mai grav ignoranţa politicului asupra unor probleme  discriminatorii mai mult decât evidente.
Nu uitaţi că întotdeauna marea majoritate a militarilor v-au împărtăşit valorile social democrate şi au fost alături în multele campanii electorale.
În situaţia noastră disperată, şi dacă nu vom avea o rezolvare pozitivă în ţară ,dacă guvernul României ,sau parlamentul nu va face niciun demers pentru anularea acestor acte nocive, de repararea inechităţilor ,ne gândim foarte serios  să apelăm la instituţiile Uniunii Europene. Astfel că un grup reprezentativ de rezervişti militari, pe cont propriu ,intenţionează să se deplaseze la Bruxelles sau Strasbourg  să pezinte o notă de protest Parlamentului European ,respectiv comisiei pentru drepturile omului .Dar nu credem că nişte străini ar  cunoaşte mai bine problemele noasatre şi nu ar trebui ca aceştia să ne rezolve problemele. Oricum noi aşteptăm ca rezolvarea să fie aici în ţară şi cât mai repede posibil pentru că mâine, pentru unii ,poate va fi prea târziu.
Vă mulţumim pentru înţelegerea acordată şi aşteptăm rezolvări pozitive şi cât mai grabnice a demersurilor noastre.
 Vă dorim succes în îndeplinirea obiectivelor guvernamentale interne şi externe.
           
Un grup de ofiţeri în numele cărora semnează
  Col.(r).Nemulescu Victor
  Col.(r).Munteanu Vasile